Ontslagvergoeding bij ontslag in proeftijd
maart 19, 2020
In de meeste gevallen heb je een proeftijd in je eerste contract. Dit is een korte periode aan het begin van je contract waarin jij en je werkgever het contract per direct op kunnen zeggen. Je kan dus ontslagen worden in je proeftijd. In dit geval heb je recht op een ontslagvergoeding. Je kan natuurlijk ook zelf ontslag nemen in je proeftijd, maar je hebt dan geen recht op een ontslagvergoeding.
Wat is een proeftijd?
Een proeftijd is een korte periode aan het begin van je eerste contract. In deze periode mogen jij en je werkgever het contract per direct opzeggen, zonder rekening te houden met de opzegtermijn. Je loon stop dan ook per direct en je krijgt niet doorbetaald tot het einde van je proefperiode. De proeftijd bedraagt maximaal twee maanden. Je hebt alleen een proeftijd wanneer dit in je contract staat.
De proeftijd mag alleen in je eerste contract opgenomen worden. Heb je een tijdelijk contract en krijg je daarna een nieuwe, dan mag je werkgever niet opnieuw een proefperiode vaststellen. Dit geldt ook wanneer jij als uitzendkracht werkt en daarna vast in dienst gaat. Uitzondering hierop is wanneer jij een hele andere functie gaat doen of hele andere taken en verantwoordelijkheden krijgt bij dezelfde werkgever. Bijvoorbeeld: je bent nu monteur en wordt manager.
Een proefperiode is eigenlijk een soort kennismakingsperiode. Jij en je werkgever kunnen beiden kijken of de baan wat voor jou is. Is dit niet het geval, dan kan je ontslag krijgen of zelf ontslag nemen tijdens deze periode. Een werkgever hoeft bij ontslag tijdens de proeftijd geen geldige reden te hebben voor het ontslag. Wel moet hij schriftelijk een verklaring afleggen over jouw ontslag.
Maximale duur van de proeftijd per contract
Contract | Duur proeftijd |
Vaste en tijdelijke contracten van twee jaar of langer | Maximaal 2 maanden |
Tijdelijke contracten langer dan zes maanden | Maximaal 1 maand * |
Tijdelijke contracten zonder einddatum | Maximaal 1 maand* |
Tijdelijke contracten van maximaal zes maanden | Geen proeftijd mogelijk |
*Behalve als er in de cao een proeftijd van maximaal twee maanden is opgenomen.
Wat is een ontslagvergoeding?
Wanneer jij ontslag krijgt heb je recht een ontslagvergoeding, dit wordt ook wel transitievergoeding genoemd. Dit geldt alleen als je achttien jaar of ouder bent. Hoe lang je in dienst bent, maakt niet uit. Je hebt zelfs in de proeftijd recht op vergoeding.
Neem je zelf ontslag of is en sprake van ontslag met wederzijds goedvinden? Dan heb je geen recht op een ontslagvergoeding. Op een aantal uitzonderingen na. Lees snel verder en we leggen het je uit.
Ontslag krijgen in je proeftijd
Je bent net begonnen met werken bij je nieuwe werkgever, maar je kan het werk eigenlijk niet aan. Je werkgever besluit je te ontslaan in je proeftijd. Hij mag dit per direct doen en hoeft geen rekening te houden met de opzegtermijn.
Meestal heb je recht op een ontslagvergoeding wanneer je ontslagen wordt, ook als dit in je proeftijd gebeurt. Je hebt dan ook recht op een WW-uitkering. Je ontslagvergoeding zal niet zo hoog zijn, omdat de hoogte van je vergoeding afhangt van de tijd die je gewerkt hebt.
Je berekent de hoogte van je ontslagvergoeding met deze som:
(1/3 bruto maandloon) X (bedrag x aantal maanden gewerkt) / 12
Er is wel een uitzondering. Als je het ontslag van je werkgever tijdens je proeftijd aan jezelf te danken hebt, omdat je bijvoorbeeld elke dag te laat kwam, dan kan je recht op een vergoeding en een uitkering in gevaar komen. Je bent dan ontslagen, maar alsnog verwijtbaar werkloos.
Ontslag nemen in je proeftijd
Je bent aan een nieuwe baan begonnen, maar het bevalt helemaal niet goed. Dan kan jij ontslag nemen in je proeftijd. Je kan dan per direct stoppen met werken en hoeft geen rekening te houden met de opzegtermijn. Let op, je loon stop ook per direct. Je krijgt dus niet betaald tot het einde van je proefperiode.
Het nadeel van zelf ontslag nemen is dat je geen recht hebt op ontslagvergoeding of een WW-uitkering. Wanneer het jouw eigen keuze is om te stoppen met je werk, dan hoeft jouw werkgever je niet te compenseren voor het ontslag. Ze noemen dit ook wel verwijtbaar werkloos.
De enige uitzondering hierop is als je ontslag neemt vanwege ernstig verwijtbaar handelen van je werkgever. Dit kan bijvoorbeeld wanneer je gepest wordt op de werkvloer of wanneer er geen loon is uitbetaald.
Ontslag gekregen in je proeftijd?
Denk jij dat je recht hebt op een ontslagvergoeding? Of weet je het niet helemaal zeker? Wij zoeken het graag voor je uit en helpen je bij het claimen van je ontslagvergoeding. Vul het onderstaande formulier in. Wij geven jouw waar je recht op hebt!
Ontslagvergoeding of transitievergoeding?
Ontslagvergoeding betekent eigenlijk iets anders dan de wettelijke term transitievergoeding. Toch gebruiken wij deze term veel, zodat voor meer mensen duidelijk is waar we het over hebben. Meer weten?
Alweer anderhalf jaar hebben we te maken met de WAS en de daarbij behorende transitievergoeding. Met de invoering in 2020 heeft deze ontslagvergoeding zijn intrede gemaakt. Toch blijkt keer op keer dat mensen deze regels erg lastig vinden en niet erg snappen. Veel werknemers waarvan de baan stopt, vergeten deze vergoeding bij hun vorige werkgever […]
Ik wil mijn ontslagvergoeding
Wij geven jou waar je recht op hebt!
Kom jij in aanmerking voor een ontslagvergoeding? Dien dan hier je verzoek bij ons in en wij gaan meteen aan de slag!