Vraag & antwoord
Heb je nog vragen of is er iets nog niet helemaal duidelijk? Kijk dan eerst even of je vraag er tussen staat. We hebben al zoveel mogelijk vragen geprobeerd te beantwoorden voor je. Je mag natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen.
Veelgestelde vragen
Over de ontslagvergoeding
Een transitievergoeding is een vergoeding die de ontslagen medewerker helpt bij het vinden van een nieuwe baan. Een transitievergoeding kan een onderdeel zijn van een ontslagvergoeding, maar dit hoeft niet. Een transitievergoeding is een (nieuw) recht en is net zoiets als verlof of vakantiegeld. Bij ontslag heb je bijna altijd een transitievergoeding, maar ook schadevergoeding. Dat samen vormt dan een ontslagvergoeding.
Een transitievergoeding is een vergoeding die jouw voormalig werkgever moet betalen nadat je dienstverband geëindigd is. Dit kan zijn doordat je contract afloopt en je geen nieuwe krijgt, maar ook omdat je een nul-urencontract had of omdat je ontslagen bent. Wij noemen dit ook wel ontslagvergoeding omdat dit de meest gangbare term is.
Dit bedrag is bedoeld om je na je ontslag, verder te helpen. Je kan met dit bedrag een opleiding betalen maar ook aan een vakantie besteden, zodat je uitgerust aan de volgende fase van je carrière begint.
De transitievergoeding is één derde van jouw maandsalaris per gewerkt jaar. Je rekent het gemakkelijk uit door deze som: (⅓ bruto maandloon) x (bedrag x aantal maanden gewerkt) / 12. In het maandloon zit ook je vakantiegeld en eventuele andere vaste betalingen.
De ontslagvergoeding is een brutobedrag. Je moet hier inkomstenbelasting over betalen, net zoals over je salaris. Dit wordt echter wel gezien als bijzonder inkomen waardoor dit in een zwaardere belastingtabel zal vallen, je houdt netto wat minder over.
Over mijn rechten
Iedereen heeft recht op een ontslagvergoeding nadat een dienstverband geëindigd wordt. Dit kan zijn doordat je contract afloopt en je geen nieuwe krijgt, maar ook omdat je een nul-urencontract had of omdat je ontslagen bent. Bijna altijd dus recht!
Ja, ook als seizoenswerker met een tijdelijk contract heb je recht op een ontslagvergoeding.
Nee, wanneer je arbeidscontract eindigt op of na je pensioengerechtigde leeftijd, heb je geen recht op een transitievergoeding.
Zolang de reden dat je uit dienst gaat NIET pensioen is, dan heb jij gewoon recht.
Ja, de ontslagvergoeding geldt ook voor een uitzendovereenkomst dat eindigt op initiatief van de werkgever.
Ja, de transitievergoeding geldt voor iedereen ongeacht leeftijd. Alleen als de AOW-gerechtigde leeftijd is bereikt en de reden is voor ontslag, dan heb je geen recht op een transitievergoeding.
Ja, de transitievergoeding is er voor iedereen waarvan het contract wordt beëindigd.
Ja, de transitievergoeding is er voor iedereen die in onder het Nederlandse recht in Nederland heeft gewerkt. Daarbij maakt je nationaliteit niet uit. Het geldt voor mensen van binnen als buiten de EU.
Vanaf de afloop van je dienstverband heb je 3 maanden de tijd om een verzoekschrift in te dienen bij de kantonrechter om je ontslagvergoeding op te eisen. Maar er zijn voldoende redenen te verzinnen waarom de termijn langer zou moeten duren. Proberen te claimen kan nooit kwaad.
Als daar een goede reden voor is, is de kans zeer groot dat je toch aanspraak kan maken op je vergoeding. Als er niet direct een reden is, kunnen we altijd proberen een claim in te dienen. Niet geschoten altijd mis.
Arbeidsovereenkomsten die langer dan een half jaar duren maar wel eindigen, dienen minimaal een maand voor de einddatum schriftelijk te worden aangezegd. Dat wil zeggen dat je werkgever moet melden dat een contract niet opnieuw zal worden verlengd. Elke dag dat de aanzegging te laat is gedaan, heb je recht op doorbetaling. Voorbeeld: twee weken voor de einddatum krijg je te horen dat je contract niet wordt verlengd, dan eindigt de overeenkomst op de einddatum, maar je hebt nog recht op twee weken loon, inclusief alle vaste zaken als vakantiegeld etc. Dit moet je natuurlijk wel opeisen, doe dit meteen met je ontslagvergoeding.
Alleen als jullie dit schriftelijk overeenkomen en beide akkoord zijn met die verrekening. Verder zijn er nog speciale voorwaarden, kijk hiervoor op de site van het Ministerie van Sociale zaken.
Het bedrag dat je ontvangt is een brutobedrag. Dit betekent dat je over dit bedrag inkomstenbelasting moet betalen, dit zal je ex-werkgever voor je regelen. Het nettobedrag is bedoeld om je te helpen in de periode tussen je oude werk en je nieuwe werk. Maar er is nergens in de wet vastgelegd waar je het aan moet besteden. Koop je er een nieuwe fiets van of ga je ervan op vakantie, dan is dit geen probleem. Weggeven aan een goed doel mag natuurlijk ook.
Dat dat kan maar dan moeten jullie dit wel op papier hebben afgesproken.
Ja, als er niet voor het einde duidelijk aangegeven is dat er een nieuwe opdracht is, dan heb je recht op je vergoeding.
De kans is heel groot dat je transitievergoeding naar de beslaglegger gaat. Voordeel is wel dat je schuld weer wat lager is.
Als je na bijvoorbeeld ziekte niet kan re-integreren bij je huidige werkgever dan moet je re-integreren bij een nieuwe werkgever. Dit noemen ze ook wel 2e spoor re-integratie. In principe valt dit onder ontslag, omdat je bij je oude werkgever weggaat. Je hebt dus gewoon recht op een transitievergoeding.
Over MijnOntslagvergoeding.nl
Je vult je e-mailadres in en uploadt je laatste loonstrook. Wij dienen dan een formeel verzoekschrift in bij je voormalige werkgever.
Afhankelijk van hoe snel jouw ex-werkgever je vergoeding betaalt, storten wij het geld binnen een week door op jouw rekening. We houden 25% van het bedrag in voor onze fee.
Geen probleem. Je maakt gewoon 25% van het ontvangen bedrag aan ons over onder vermelding van ons zaaknummer. Wanneer je dit niet doet zullen wij ons deel bij je claimen. Wij worden geïnformeerd door je ex-werkgever dat ze hebben betaald, omdat wij anders een zaak aanspannen.
We beargumenteren het verzoek en sturen eventueel extra bewijsmateriaal op. Dan sturen we een schriftelijke aanmaning. Wordt er nog steeds niet betaald? Dan starten we een gerechtelijke procedure bij de kantonrechter.
We sluiten het dossier en vernietigen alle gegevens bij de eerste mogelijkheid, als de wet- en regelgeving dit niet belemmeren.
Staat je vraag er niet tussen?
Heb je nog vragen of is er iets nog niet helemaal duidelijk? Stel dan je vraag hieronder.