Hoe werkt het?
Ben jij ontslagen, is jouw contract niet verlengt of loopt je dienstverband af? Dan heb je recht op ontslagvergoeding, in officiële termen eigenlijk transitievergoeding genoemd. Een transitievergoeding kan een onderdeel zijn van een ontslagvergoeding en is een (nieuw) recht, net zoals vakantiegeld of verlof. Werkgevers zijn verplicht om een vergoeding te betalen aan iedere werknemer die daarvoor in aanmerking komt. Wij helpen je graag met het opstellen van een verzoekschrift voor je oude werkgever, zodat jij de vergoeding ontvangt waar je recht op hebt
Wat doen wij voor jou?
Wij dienen verzoekschriften in voor ontslagvergoedingen voor alle werknemers die hiervoor wettelijk in aanmerking komen. Wij zorgen voor de complete juridische afhandeling hiervan. We stellen een verzoekschrift op en dienen deze in bij jouw voormalige werkgever. Ook wanneer jouw oude werkgever de vergoeding niet wil betalen, handelen wij dit af. De te ontvangen vergoeding, wordt gestort op onze rekening en wij betalen deze uit aan jou. Wij ontvangen 25% fee over jouw vergoeding, alleen wanneer jij je vergoeding daadwerkelijk krijgt.
Onze service
- Opstellen verzoekschrift
- Gerechtelijk traject
- Geen succes, geen kosten
- Ervaren juridisch team
- Hulp & ondersteuning
- Doornemen dossiers
- Op zoek naar meer rechten
Werkwijze
Bereken jouw ontslagvergoeding
Check of jij recht hebt op een ontslagvergoeding en bereken waar jij recht op hebt.
Berekening
(â…“ bruto maandloon) x (aantal maanden gewerkt/12)
Voorbeeld
Een werknemer met een bruto maandloon van € 3.600,- heeft dus na één maand werken recht op een transitievergoeding van € 100,-.
3.600/3 = 1.200 x 1 = 1.200/12 = 100
Dien je verzoek in
Je dient bij ons binnen drie maanden na je ontslagdatum een loonstrook en je e-mailadres in. Dit kan je doen in ons formulier. Handig als we ook meteen het e-mailadres van je voormalige werkgever hebben en de hoogte van het bedrag dat je wilt claimen.
Wij gaan aan de slag
Wij stellen een verzoekschrift op voor jou en versturen deze direct naar je voormalige werkgever. Gaat de werkgever meteen akkoord? Dan stort hij de vergoeding op onze rekening en maken wij het bedrag (minus de fee van 25%) over naar jou.
Weigert jouw voormalig werkgever?
Wil jouw werkgever niet betalen nadat wij een verzoekschrift hebben ingediend? Dan zullen wij andere stappen ondernemen. Lees hieronder verder.
Wil jouw werkgever de vergoeding niet betalen?
Wil jouw werkgever niet betalen, nadat wij een verzoekschrift hebben ingediend? Dan zullen wij de volgende stappen ondernemen.
We nemen contact op met je voormalige werkgever
We zullen het verzoek beargumenteren voor je oude werkgever en we nemen contact op voor hoor en wederhoor. We zoeken dus uit waarom je voormalige werkgever het niet eens is met het verzoek.
Je stuurt bewijsmateriaal op
Je stuurt aanvullend bewijsmateriaal op naar ons, zodat wij kunnen aantonen dat jij recht hebt op een vergoeding.
Wij sommeren je voormalige werkgever
We verzoeken je voormalig werkgever nogmaals dringend om te betalen. We sturen hem dus een schriftelijke aanmaning voor jouw vergoeding.
We starten een procedure
Weigert je voormalig werkgever alsnog om te betalen? Dan starten wij een gerechtelijke procedure bij de kantonrechter. Deze rechter houdt zich onder andere bezig met onenigheid over arbeidszaken.
De uitslag
Geeft de rechter jou gelijk? Dan is de werkgever verplicht om de vergoeding over te maken naar ons. Wij storten het bedrag (minus de fee en de juridische kosten) dan op jouw rekening.
Vernietigen gegevens
We sluiten het dossier en vernietigen alle gegevens bij de eerste mogelijkheid, als de wet- en regelgeving dit niet belemmeren.
Onze service
- Opstellen verzoekschrift
- Gerechtelijk traject
- Geen succes, geen kosten
- Ervaren juridisch team
- Hulp & ondersteuning
Ik wil mijn ontslagvergoeding
Wij geven jou waar je recht op hebt!
Kom jij in aanmerking voor een ontslagvergoeding? Dien dan hier je verzoek bij ons in en wij gaan meteen aan de slag!