De economie gaat weer open. Wat betekent dit voor werknemers?
Juni 9, 2021
Na een zwaar jaar waarin veel ondernemers met moeite het hoofd boven water wisten te houden, gaat eindelijk de economie weer een beetje open. De horeca is weer grotendeels geopend en we kunnen weer winkels, musea en pretparken bezoeken.
Met het einde van de coronapandemie in zicht zien we dat de economie weer op stoom komt en de werkloosheidscijfers snel dalen. Ook gaat de PMI (Purchasing Managers Index) door het dak, wat een goede indicatie is voor in welke richting de markten bewegen.
Volgt er een nieuwe crisis?
De vraag is nu of er na de coronacrisis niet een economische crisis komt. Veel bedrijven hebben gebruik gemaakt van regelingen als NOW en uitgestelde betaling van belastingen. Misschien hoeven die bedrijven de NOW-regeling niet of slechts gedeeltelijk terug te betalen, maar de uitgestelde belastingen moeten nog wel worden voldaan.
Wanneer bedrijven die lang gesloten waren hun deuren weer openen, zal dat gepaard gaan met investeringen. Terrassen moeten worden vernieuwd, voorraden moeten worden aangevuld en personeel moet worden getraind.
Als daarbij ook de uitgestelde belastingen moeten worden terugbetaald, ontstaat er een financieel vacuüm. Geld kan maar één keer worden uitgegeven en banken zijn erg terughoudend met het verstrekken van kredieten.
Ontslagen en offers dreigen weer voor werknemers
Helaas kunnen ondernemers dan maar een ding doen en dat is snijden in de flexibele kosten. Een van de belangrijkste posten die daarvoor in aanmerking komen, zijn de kosten voor personeel. Het gevolg is dat medewerkers alsnog worden ontslagen omdat hun salaris voor de ondernemer niet meer op te brengen is.
Het kan ook zijn dat bedrijven hun personeel zullen vragen om offers. Daarbij zal er getornd worden aan basisrechten als vakantiegeld of de transitievergoeding.
Ook in economisch moeilijke tijden heb je als werknemer je rechten
Een mogelijke oplossing vanuit de overheid is om voor de sectoren die het meest geraakt zijn door de crisis, zoals de reisbranche en horeca, de schulden aan de overheid kwijt te schelden. Misschien is dat slecht voor de staatsschuld, maar veel mensen zullen hierdoor hun baan behouden. Bovendien geeft het bedrijven de financiële ruimte om weer te gaan doen waar ze goed in zijn: ondernemen.
Medewerkers moeten echter ook waakzaam blijven. Zij hoeven niet in te stemmen met het uithollen van hun rechten. Vakantiegeld moet gewoon worden betaald. En raak jij je baan kwijt, dan heb je gewoon recht op een transitievergoeding. Dat een medewerker meevoelt met een werkgever is mooi, maar dat mag niet ten koste gaan van zijn rechten.
Ben jij ontslagen tijdens de crisis en heb je geen ontslagvergoeding ontvangen?
Bij ontslag heb je recht op een ontslagvergoeding. Je werkgever moet jou dit uitbetalen, ook als hij financieel in zwaar weer zit. Dien op tijd je claim in om het bedrag te krijgen waar je recht op hebt. Vul het formulier hieronder in en wij gaan zo snel mogelijk voor je aan de slag.
Ontslagvergoeding of transitievergoeding?
Ontslagvergoeding betekent eigenlijk iets anders dan de wettelijke term transitievergoeding. Toch gebruiken wij deze term veel, zodat voor meer mensen duidelijk is waar we het over hebben. Meer weten?
Ich will meine Entschädigung
Wir geben Ihnen das, worauf Sie Anspruch haben!
Haben Sie Anspruch auf eine Entschädigung? Bitte senden Sie uns Ihre Anfrage und wir werden sofort an die Arbeit gehen! Wir werden uns sofort an die Arbeit machen.