Alweer anderhalf jaar hebben we te maken met de WAS en de daarbij behorende transitievergoeding. Met de invoering in 2020 heeft deze ontslagvergoeding zijn intrede gemaakt. Toch blijkt keer op keer dat mensen deze regels erg lastig vinden en niet erg snappen. Veel werknemers waarvan de baan stopt, vergeten deze vergoeding bij hun vorige werkgever te claimen. Doordat veel werkgevers de vergoeding niet zelf automatisch uitkeren, vervalt het recht na drie maanden en blijft de vergoeding in de portemonnee van de werkgever zitten. De werkgever profiteert hierdoor aan twee kanten. Hij heeft door de stijgende kostprijs wel zijn tarieven verhoogd maar keert de vergoeding dus niet uit.
Veel werknemers snappen de regels niet
Vooral mensen in de seizoensarbeid, laag geschoold werk of met een afstand tot de arbeidsmarkt worden veel benadeeld. Ook veel uitzendbureaus geven aan eigenlijk nooit of bijna nooit een transitievergoeding uit te keren. Deze groepen werknemers hebben veel moeite om de regels te doorgronden en als zij dan ook nog zelf in actie moeten komen om de transitievergoeding uitgekeerd te krijgen, haken de meeste werknemers af. Ze willen niet zeuren of zijn bang voor de reactie van hun ex-werkgever. En als niemand je verteld waar je recht op hebt, hoe weet je dan wat je moet claimen.
Wij proberen dan ook meer aandacht te krijgen voor de transitievergoeding. Mensen laten tenslotte hun vakantiegeld ook niet lopen, waarom de transitievergoeding dan wel. Je hebt er net zoveel recht op.
En als het je nu zelf niet lukt?
Lukt het je niet om de transitievergoeding uitgekeerd te krijgen of doet een werkgever voorkomen dat je er geen recht hebt, laat het ons dan hier weten. Wij verstrekken vrijblijvend advies en helpen je graag bij het claimen waar jij recht op hebt. En alleen als we met succes een claimen voor je binnen halen dan rekenen we daarvoor een kleine fee.
Je kunt ons ook volgen op LinkedIn en Facebook of via onze website.