Het verschil tussen ontslagvergoeding en transitievergoeding
Juni 2, 2020
Bij MijnOntslagvergoeding hebben we het meestal over ontslagvergoeding in plaats van de wettelijke term transitievergoeding, maar het is niet hetzelfde. Wat is dan precies het verschil tussen de twee? En waarom hebben wij het over ontslagvergoeding en niet transitievergoeding?
Transitievergoeding is het bedrag waar je wettelijk aanspraak op kan maken bij ontslag, einde contract of project. Ontslagvergoeding kan je alleen krijgen bij ontslag met wederzijds goedvinden of na ontbinding door het UWV of rechter. Wij geven de voorkeur aan de term ontslagvergoeding, omdat wij dit duidelijker vinden en het in de volksmond vaker wordt gebruikt.
Hieronder vertellen we je meer over de verschillen tussen ontslagvergoeding en transitievergoeding. Lees dus snel verder en ontdek waarom dit belangrijk voor jou kan zijn.
Wat is het verschil tussen transitievergoeding en ontslagvergoeding?
Ontslagvergoeding en transitievergoeding zijn dus twee verschillende dingen. Het grootste verschil is dat een transitievergoeding een wettelijk vastgelegd recht is bij verlies van je baan en een ontslagvergoeding komt uit de onderhandelingen met je werkgever bij ontslag met wederzijds goedvinden of na ontbinding door het UWV of rechter.
Een transitievergoeding is bovendien een vast percentage, waar de hoogte van de ontslagvergoeding compleet kan verschillen, afhankelijk van de onderhandelingen of de uitspraak van het UWV of rechter.
Op de transitievergoeding heb je bijna altijd recht bij verlies van je baan, een ontslagvergoeding kan je alleen krijgen bij ontslag met wederzijds goedvinden of na ontbinding door het UWV of rechter.
Omdat de ontslagvergoeding in de regel minstens zo hoog is als de transitievergoeding en er vaak nog een afkoopsom bij komt, kan je het als volgt zien:
Ontslagvergoeding = Transitievergoeding + Afkoopsom
De afkoopsom is dus wat de ontslagvergoeding anders maakt dan de transitievergoeding.
Waarom ontslagvergoeding en niet transitievergoeding?
Het zal je niet ontgaan zijn dat deze website MijnOntslagvergoeding heet en dus niet MijnTransitievergoeding, terwijl we het over het algemeen eigenlijk over transitievergoedingen hebben.
Hier hebben we bewust voor gekozen. Ontslagvergoeding is namelijk een term die sneller tot de verbeelding spreekt dan transitievergoeding. Je weet meteen wat er bedoeld wordt en dat vinden wij erg belangrijk.
Bovendien is transitievergoeding een term die vooral in juridische en overheidsdocumenten veel wordt gebruikt. Wij willen juist zorgen dat je niet te veel te maken krijgt met de juridische kant van de vergoeding, die nemen wij voor onze rekening.
Het pepernoteneffect
Je kan ontslagvergoeding vergelijken met pepernoten. Wanneer je het hebt over pepernoten, zul je in werkelijkheid vaak kruidnoten bedoelen, de harde en kleine gebakken rondjes die we in Nederland zo graag eten in aanloop naar december. Maar je kan natuurlijk ook gewoon de ‘echte’ pepernoten bedoelen, de zachte en taaie deeghompjes.
Doordat we steeds vaker kruidnoten als pepernoten gingen aanduiden – waarschijnlijk omdat dat beter klinkt – is dat in de loop der jaren ingebakken geraakt in ons taalgebruik. Pepernoot kan nu dus zowel pepernoot als kruidnoot betekenen.
Zo gaat het dus ook met ontslagvergoeding. Net als het woord pepernoot gebruiken we ontslagvergoeding als we eigenlijk transitievergoeding bedoelen én als we daadwerkelijk ontslagvergoeding bedoelen.
Transitievergoeding
Transitievergoeding is de term die je misschien wel eerder tegen bent gekomen, maar waarvan je niet precies wist wat het betekende. Dat begrijpen we. Daarom leggen we hier nog eens goed uit wat het nou precies is.
Wat is transitievergoeding?
Een transitievergoeding is een bedrag waar je in de meeste gevallen wettelijk recht op hebt als er, zonder dat je dat wil, een einde komt aan je contract bij je werkgever. Er zijn wel een aantal uitzonderingen op wanneer je hier recht op hebt, dus lees deze pagina (en onze andere blogs) goed door om te weten waar je recht op hebt.
De transitievergoeding is een vast bedrag, namelijk altijd een 1/3 maandsalaris voor elk jaar dat je bij deze werkgever in dienst bent geweest.
Het bedrag dat je krijgt als transitievergoeding is er niet voor niets. Het is bedoeld om jou verder te helpen in je loopbaan. Daarnaast kan je het geld gebruiken bij het starten van een studie of het vinden van een nieuwe baan. Je kan je bijvoorbeeld laten omscholen om je baankansen te vergroten.
Het wil nog wel eens gebeuren dat werkgevers geen transitievergoeding uitbetalen, terwijl jij daar als werknemer wel gewoon recht op hebt. Wij helpen je daarom om te claimen waar je recht op hebt!
Ontslagvergoeding
Op deze en andere sites kom je de term ontslagvergoeding vaak tegen en transitievergoeding waarschijnlijk wat minder vaak. Het is dus goed te begrijpen hoe dat komt, maar hoe zit het dan met de ‘echte’ betekenis van ontslagvergoeding? Dat lees je hier, zodat je altijd begrijpt wat er bedoeld wordt.
Wat is ontslagvergoeding?
In de meeste gevallen is een ontslagvergoeding voor jou niet aan de orde. Dan heb je namelijk alleen recht op een transitievergoeding.
Alleen als je in overleg met je werkgever ontslag krijgt, officieel ontslag met wederzijds goedvinden genoemd, kan je een ontslagvergoeding krijgen. Dit houdt dus in dat jij eigenlijk ontslag wil nemen, bijvoorbeeld omdat je het werk niet meer ziet zitten, maar nog wel recht op een WW-uitkering wil hebben. Ook kan het zijn dat je werkgever jou wil ontslaan, zonder daarvoor een ontslagprocedure aan te gaan bij het UWV of de kantonrechter.
Als jouw werkgever jou daarin tegemoet wil komen, kan je dus een afspraak met hem maken. De gemaakte afspraken leg je vast in een vaststellingsovereenkomst.
De ontslagvergoeding is een onderdeel van deze afspraak. Officieel heb je namelijk geen recht op een transitievergoeding. Daarom is het bedrag van de ontslagvergoeding normaal minimaal gelijk aan de hoogte van de transitievergoeding.
Hoe werkt ontslagvergoeding?
Anders dan bij de transitievergoeding staat de hoogte van de ontslagvergoeding niet van tevoren vast. Vaak komt je werkgever eerst met een voorstel.
Omdat je eigenlijk geen recht hebt op een transitievergoeding, zal hij je dus in ieder geval bieden wat je als transitievergoeding zou krijgen. Maar daar hoeft het natuurlijk niet bij te blijven. Meestal verwacht je werkgever ook dat je met een tegenbod komt. Wees niet bang om stevig te onderhandelen als je denkt dat je recht hebt op meer dan het voorstel van je werkgever.
Jouw onderhandelingspositie voor een hogere ontslagvergoeding
Wat een belangrijke rol speelt, is jouw onderhandelingspositie. Zeker als jouw werkgever het initiatief neemt tot jouw ontslag, is hier veel mogelijk. Jij kan namelijk wel akkoord gaan met je ontslag, maar je moet ook akkoord gaan met de voorwaarden van het ontslag.
Als jij niet zelf met het idee tot ontslag met wederzijds goedvinden bent gekomen, moet jouw werkgever duidelijke redenen geven voor ontslag. Dit kunnen op het eerste gezicht goede redenen lijken, maar schijn kan bedriegen.
Veel werkgevers willen bij ontslag namelijk liever de officiële weg vermijden, via het UWV of kantonrechter. Dit doen ze omdat deze instanties erg streng zijn bij het beoordelen van het ontslag en veel ontslagen dan ook worden afgewezen. Bovendien duurt dit vaak erg lang. Via ontslag met wederzijds goedvinden weet je werkgever zeker dat het ontslag definitief is.
Dit is, hoe gek het misschien ook klinkt, gunstig voor jou. Als je werkgever graag van je af wil en hij dit niet via het UWV of de kantonrechter wil doen, sta jij behoorlijk sterk. Er is hem dan veel gelegen aan een akkoord met jou, dus zal hij sneller op jouw eisen ingaan.
Houd hier dus rekening mee en kijk wat er voor jou mogelijk is in de onderhandelingen. De hoogte van je ontslagvergoeding heb je dus zelf in de hand!
Vaststellingsovereenkomst
Het resultaat van de onderhandelingen tussen jou en je werkgever moet worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Er zijn hierbij een aantal dingen waar je op moet letten:
- Alles moet op schrift worden genoteerd, zodat het niet jouw woord tegen dat van je werkgever is.
- Om recht te houden op een WW-uitkering moet je werkgever altijd officieel het initiatief nemen tot ontslag. Dit is dus ook als het idee eigenlijk van jou afkomstig is.
- Er moet een financiële compensatie voor het ontslag zijn, de ontslagvergoeding dus.
- Je moet de gevolgen van je ontslag uitgelegd krijgen door je werkgever.
Het is erg belangrijk dat je goed controleert wat er in de vaststellingsovereenkomst staat en dat je het eens bent met de hoogte van de ontslagvergoeding. Onderteken dus niet voordat je alles goed hebt doorgenomen.
Heb je al wel getekend en ben je toch niet tevreden? Dan is er nog geen man overboord, want je hebt altijd 14 dagen bedenktijd. Als dit niet expliciet zo in de vaststellingsovereenkomst staat, heb je zelfs 21 dagen bedenktijd.
De vaststellingsovereenkomst vormt vaak dus de basis voor de onderhandelingen met je werkgever. Zorg dus dat je goed op de hoogte bent van de inhoud voor je de onderhandelingen in gaat.
Afkoopsom
Als het gaat over transitievergoeding en ontslagvergoeding komt ook geregeld de term afkoopsom voorbij. Natuurlijk heb je wel een idee wat dit is, maar wat betekent het nou precies?
Wat is de afkoopsom
De afkoopsom is een belangrijk onderdeel van de ontslagvergoeding. Dit is namelijk het bedrag dat nog eens bovenop het bedrag van de transitievergoeding komt. De afkoopsom is dus de extra som die je bij de ontslagonderhandelingen hebt afgedwongen.
Om het nog verwarrender te maken wordt in plaats van de afkoopsom vaak gewoon gesproken van een ontslagvergoeding. Een ontslagvergoeding kan dus zowel de volledige vergoeding als alleen het aanvullende bedrag betekenen.
Hoogte van de afkoopsom
Er is veel mogelijk voor de hoogte van de afkoopsom. Je kan bijvoorbeeld afspreken dat er geen extra afkoopsom komt en je alleen het bedrag van je transitievergoeding krijgt. Maar je kan ook een heel mooi bedrag uit de onderhandelingen weten te slepen.
Wanneer heb je recht op een vergoeding?
In veel gevallen heb je recht op een transitievergoeding. Als je een tijdelijk contract hebt dat afloopt, heb je ook recht op een transitievergoeding, ook al word je eigenlijk niet ontslagen. Ook met een tijdelijk nul-urencontract heb je gewoon recht op een transitievergoeding.
Dus werk jij bijvoorbeeld als seizoenswerker en wordt je contract niet verlengd? Vergeet dan niet te claimen waar je recht op hebt!
Zelfs als je tijdens je proeftijd wordt ontslagen, heb je recht op een transitievergoeding. Ga er dus niet zomaar vanuit dat je nergens recht op hebt, maar lees eerst goed wat wij erover vertellen.
Wanneer heb je recht op een vergoeding?
Over het bedrag dat je krijgt als ontslagvergoeding valt weinig te zeggen, die is voor iedereen anders. De hoogte van het bedrag hangt af van de onderhandelingen met jouw werkgever. Maar de transitievergoeding is voor iedereen hetzelfde.
Hoogte transitievergoeding
De hoogte van je transitievergoeding bereken je gemakkelijk door 1/3 van je maandsalaris te nemen voor elk jaar dat je in dienst bent geweest. De som daarvan is het bedrag waar je recht op hebt als transitievergoeding. Meer informatie over de hoogte van de transitievergoeding en berekeningen vind je in onze blogpost over dit onderwerp.
Hoogte ontslagvergoeding
Wat betreft de hoogte van de ontslagvergoeding lopen de bedragen behoorlijk uiteen.
Het gemiddelde bedrag van een ontslagvergoeding in Nederland is € 24.000 bruto. Hiervan bedraagt de daadwerkelijke ontslagvergoeding € 12.000 en is er bijvoorbeeld € 8.000 als vrijstelling van werk (loon waar je niet voor hoeft te werken).
Er is dus veel mogelijk voor een ontslagvergoeding. Ga daarom goed voorbereid de onderhandelingen met je werkgever in.
Belasting over ontslagvergoeding
Let op dat het bedrag dat je krijgt als vergoeding, of dat nu transitievergoeding of ontslagvergoeding is, altijd bruto is. Dat betekent dat er nog belasting overheen moet. Je krijgt dus nooit het volledige bedrag zoals dat uit je berekeningen of uit de onderhandelingen is gekomen.
Heb jij recht op een transitievergoeding?
Dan zijn wij er voor je om te claimen waar je recht op hebt. Zorg dan dat je het formulier hieronder invult, zodat wij voor je aan de slag kunnen.
Alweer anderhalf jaar hebben we te maken met de WAS en de daarbij behorende transitievergoeding. Met de invoering in 2020 heeft deze ontslagvergoeding zijn intrede gemaakt. Toch blijkt keer op keer dat mensen deze regels erg lastig vinden en niet erg snappen. Veel werknemers waarvan de baan stopt, vergeten deze vergoeding bij hun vorige werkgever […]
Ich will meine Entschädigung
Wir geben Ihnen das, worauf Sie Anspruch haben!
Haben Sie Anspruch auf eine Entschädigung? Bitte senden Sie uns Ihre Anfrage und wir werden sofort an die Arbeit gehen! Wir werden uns sofort an die Arbeit machen.