Wat moet je doen bij ontslag op staande voet?
september 30, 2020
Ben je op staande voet ontslagen? Dan is er volgens je werkgever een geldige reden om jou te ontslaan en krijg je geen loon meer en ook geen WW-uitkering. Wat moet je dan? En kan je iets doen als het ontslag in jouw ogen onterecht is?
Voor ontslag op staande voet moet er een duidelijke reden zijn en je werkgever moet dit kunnen bewijzen. Als je het niet eens bent met de reden voor ontslag, kan je het ontslag aanvechten. Er zijn veel mogelijke redenen waarom de rechter het ontslag kan afwijzen, dus het heeft zeker zin om te protesteren.
Wanneer je op staande voet bent ontslagen, heb je geen recht op een ontslagvergoeding of WW-uitkering. Daarom is het erg belangrijk dat je het er niet bij laat zitten als jouw ontslag volgens jou onterecht is. Wij vertellen je wat je kan doen om dit tegen te gaan.
Ben je het niet eens met jouw ontslag op staande voet?
Als je werkgever een geldige reden heeft om jou te ontslaan, hoeft hij het ontslag niet langs de kantonrechter of het UWV te laten gaan. Maar er kunnen verschillende redenen zijn waarom het ontslag niet geldig is. Als je het niet eens bent met je ontslag, dien dan direct protest aan bij je werkgever en vecht het ontslag desnoods aan bij de rechter.
Je hebt hiervoor maar twee maanden de tijd na ontslag, dus wacht hier niet mee. Laat duidelijk zien dat je het totaal niet eens bent met het ontslag. Maar voor je dit doet, moet je nagaan of jouw ontslag inderdaad ongeldig is.
Wanneer is ontslag op staande voet geldig?
Er zijn voorwaarden voor het op staande voet ontslaan van een werknemer. Als het ontslag niet aan al deze voorwaarden voldoet, is het niet geldig en moet het worden teruggedraaid.
Er is een geldige reden voor ontslag op staande voet
Je kan niet op staande voet worden ontslagen voor kleine overtredingen of een matige werkhouding. Een werknemer moet het erg bont maken voor zijn werkgever hem mag ontslaan. Dat wordt ook wel een dringende reden genoemd. Dit kan bijvoorbeeld zijn:
- Diefstal
- Fraude plegen
- Mishandeling of ernstige belediging van je werkgever of collega’s
- Werkweigering zonder goede reden
Een keer te laat komen of minder presteren tijdens je werk zijn bijvoorbeeld geen dringende redenen voor ontslag. De rechter zal ook kijken naar jouw persoonlijke omstandigheden voor zijn oordeel. Dus jouw leeftijd, je verleden en hoelang je in dienst bent wegen zeker mee.
Je werkgever gaat zonder uitstel over tot ontslag op staande voet
Als je werkgever een reden heeft om jou te ontslaan, moet hij dit direct doen. Het kan zijn dat hij eerst onderzoek wil doen om zeker te zijn van zijn zaak, maar er mag geen onnodig uitstel zijn bij het vinden van de reden tot ontslag en het opzeggen van jouw contract. Tijdens het onderzoek kan jij als werknemer worden geschorst of op non-actief worden gesteld.
Je werkgever vertelt meteen de reden van ontslag op staande voet
Je zou denken dat een werkgever bij ontslag op staande voet ook vertelt waarom hij dit doet, maar dit is lang niet altijd zo. Als je werkgever geen reden geeft om jou te ontslaan, of daar niet volledig in is, zelfs niet als je erom vraag, zit hij fout. Vaak krijg je nog een schriftelijke bevestiging van het ontslag. Je werkgever mag de reden van het ontslag na de eerste keer mededelen niet meer wijzigen.
Wat kan je doen bij een ongeldig ontslag?
Ben je het niet eens met jouw ontslag en kan je jouw werkgever niet overtuigen van je onschuld? Dien dan zo snel mogelijk en uiterlijk binnen twee maanden na ontslag een verzoek in bij de kantonrechter. Hij of zij kan het ontslag dan terugdraaien of in plaats daarvan een vergoeding laten betalen. Als het ontslag ongedaan is gemaakt, kan je in theorie weer aan de slag gaan voor je werkgever.
Vergoeding bij ongeldig ontslag
Als de rechter overtuigd is van jouw gelijk, kan je er naast het terugdraaien van je contract ook voor kiezen om een vergoeding te krijgen. Hoe hoog die vergoeding is, wordt meestal bepaald door de rechter. Voor een tijdelijk contract dat niet tussentijds kan worden opgezegd, krijg je normaal gesproken het restant van je loon volgens dat contract vergoed. Je krijgt ook een vergoeding voor het negeren van de wettelijke opzegtermijn, ter hoogte van het loon dat je voor die termijn zou hebben gekregen.
Omzetten naar ontslag met wederzijds goedvinden
Het is ook mogelijk dat jouw werkgever een procedure bij de kantonrechter liever voorkomt. In dat geval kan je in overleg komen tot een ontslag met wederzijds goedvinden. Daarbij doet je werkgever jou een voorstel tot ontslagvergoeding en kan jij eventueel met een tegenvoorstel komen. Meer informatie over ontslag met wederzijds goedvinden vind je in deze blog.
De gevolgen van ontslag op staande voet
Bij ontslag op staande voet heb je in veel gevallen geen recht op een ontslagvergoeding. Als je wegens ernstig verwijtbaar gedrag bent ontslagen, verlies je namelijk het recht op een vergoeding. Alleen als de kantonrechter jou gelijk geeft, heb je recht op een ontslagvergoeding.
Je werkgever kan jouw loon bij ontslag op staande voet direct stopzetten. Als er door jou schade voor het bedrijf is veroorzaakt, kan je werkgever die op jou verhalen. Daarnaast heb je geen recht op een WW-uitkering na ontslag, al kan je in sommige gevallen wel een bijstandsuitkering krijgen van je gemeente.
Ben jij op staande voet ontslagen en is dat volgens jou onterecht?
Heeft jouw werkgever niet voldaan aan alle vereiste voorwaarden voor ontslag? En vond het ontslag minder dan twee maanden geleden plaats? Dan kunnen wij je helpen. Ons team neemt contact op met je voormalige werkgever om zijn kant van het verhaal aan te horen en jouw punten aan te dragen. Als dit geen succes heeft, kunnen we desnoods juridische stappen nemen. Wij zorgen ervoor dat jij krijgt waar je recht op hebt.
Ontslagvergoeding of transitievergoeding?
Ontslagvergoeding betekent eigenlijk iets anders dan de wettelijke term transitievergoeding. Toch gebruiken wij deze term veel, zodat voor meer mensen duidelijk is waar we het over hebben. Meer weten?
Alweer anderhalf jaar hebben we te maken met de WAS en de daarbij behorende transitievergoeding. Met de invoering in 2020 heeft deze ontslagvergoeding zijn intrede gemaakt. Toch blijkt keer op keer dat mensen deze regels erg lastig vinden en niet erg snappen. Veel werknemers waarvan de baan stopt, vergeten deze vergoeding bij hun vorige werkgever […]
Ik wil mijn ontslagvergoeding
Wij geven jou waar je recht op hebt!
Kom jij in aanmerking voor een ontslagvergoeding? Dien dan hier je verzoek bij ons in en wij gaan meteen aan de slag!