De ontslagvergoeding wordt vaak niet uitbetaald
oktober 9, 2020
Veel bedrijven hebben het moeilijk in deze tijd en dit leidt in veel gevallen tot ontslagen en onzekerheid. Werknemers moeten in dat geval kunnen rekenen op de ontslagvergoeding waar ze recht op hebben, maar te vaak betaalt de werkgever die niet uit.
Vakbond CNV heeft ontdekt dat duizenden werknemers dit jaar geen ontslagvergoeding, officieel transitievergoeding, hebben gekregen bij verlies van hun baan. Vooral flexwerkers en oproepkrachten lopen hun compensatie mis, die werkgevers verplicht zijn om te betalen.
Zelfs als een werkgever financiële problemen heeft, is hij verplicht zijn werknemers bij ontslag een ontslagvergoeding te betalen. Lees verder om meer te weten te komen over deze situatie en claim je ontslagvergoeding als je die nog niet hebt ontvangen.
Waarom betalen werkgevers geen ontslagvergoeding?
De gevolgen van het coronavirus zijn duidelijk te zien in het bedrijfsleven. Bedrijven gaan failliet of moeten reorganiseren, met vaak veel ontslagen tot gevolg. Dat is voor werkgevers vaak de reden dat ze geen ontslagvergoeding uitbetalen; ze kunnen het zich niet veroorloven.
De vrees bij werkgevers is groot dat hun bedrijven failliet zullen gaan als ze ook nog ontslagvergoedingen moeten betalen, de laatste nagel aan de kist. Vooral in de horeca zijn de coronamaatregelen hard aangekomen en krijgen ontslagen werknemers niet waar ze recht op hebben.
Altijd recht op ontslagvergoeding bij ontslag
Sinds 1 januari 2020 hebben werknemers al na één dag werken recht op een ontslagvergoeding bij ontslag. Het maakt dus niet uit hoe lang je ergens werkt om hiervoor in aanmerking te komen.
Toch wordt dat door werkgevers nog te vaak anders gezien. Zeker mensen met een flex- of oproepcontract in bijvoorbeeld de horeca of bij seizoenswerk worden hierbij over het hoofd gezien. Zij verliezen hun baan gemakkelijk als hun tijdelijke contract niet meer wordt verlengd. Maar iedereen kan dit overkomen.
Maar volgens vakbond CNV zijn financiële problemen vaak geen goed excuus. In veel gevallen gaat het namelijk om relatief kleine bedragen, die zonder veel moeite te betalen zijn en toch voor de werknemer erg belangrijk zijn.
Maatregelen voor werknemers in NOW 3
De NOW-regeling (Noodwet Overbrugging Werkgelegenheid) is eerder dit jaar in het leven geroepen om werkgevers in financiële nood te helpen, zodat zij hun personeel kunnen blijven betalen. Werkgevers die met hun bedrijf steun krijgen met de NOW, moeten volgens de nieuwe regeling, NOW 3, ontslagen werknemers actief helpen bij het vinden van een nieuwe baan.
Dit houdt in dat een werkgever je aanmeldt bij het UWV voor werk-naar-werkbegeleiding. Doet hij dat niet, dan krijgt hij volgens de regeling een boete van 5 procent van de NOW-uitkering.
Op die manier moeten de rechten van werknemers worden beschermd. Maar dit haalt niet weg dat veel werknemers het nog steeds moeten doen zonder ontslagvergoeding. Daarom is het belangrijk de compensatie te claimen waar je recht op hebt.
Heb jij nog geen ontslagvergoeding ontvangen?
Bij ontslag heb je recht op een ontslagvergoeding. Je werkgever moet jou dit uitbetalen, ook als hij financieel in zwaar weer zit. Dien op tijd je claim in om het bedrag te krijgen waar je recht op hebt. Vul het formulier hieronder in en wij gaan zo snel mogelijk voor je aan de slag.
Ontslagvergoeding of transitievergoeding?
Ontslagvergoeding betekent eigenlijk iets anders dan de wettelijke term transitievergoeding. Toch gebruiken wij deze term veel, zodat voor meer mensen duidelijk is waar we het over hebben. Meer weten?
Ik wil mijn ontslagvergoeding
Wij geven jou waar je recht op hebt!
Kom jij in aanmerking voor een ontslagvergoeding? Dien dan hier je verzoek bij ons in en wij gaan meteen aan de slag!