Ontslag nemen of ontslag met wederzijds goedvinden: heb ik recht op ontslagvergoeding?
mei 29, 2020
Heb je een nieuwe baan gevonden of vind je het werk niet leuk meer? Dan kan je natuurlijk zelf ontslag nemen. Maar heb je dan wel recht op een ontslagvergoeding? Of geldt dat alleen wanneer je ontslagen wordt? En hoe zit dat met ontslag met wederzijds goedvinden? We snappen dat je veel vragen hebt en leggen precies voor je uit hoe het zit met je recht op ontslagvergoeding.
Wat is een ontslagvergoeding?
Een ontslagvergoeding is een vergoeding waar je recht op hebt wanneer je ontslag krijgt. Je hebt recht op de ontslagvergoeding als je 18 jaar of ouder bent. Hoe lang je in dienst bent, maakt niet uit. Je hebt zelfs in de proeftijd recht op vergoeding.
Wil je meer weten over ontslagvergoeding en transitievergoeding? Lees dan deze blog.
Neem je zelf ontslag of is en sprake van ontslag met wederzijds goedvinden? Dan heb je geen recht op een ontslagvergoeding. Op een aantal uitzonderingen na. Lees snel verder en we leggen het je uit.
Zelf ontslag nemen en ontslagvergoeding
Ben je niet tevreden over je baan en wil je ontslag nemen? Of heb je een nieuwe baan gevonden? Houd er dan rekening mee dat je geen recht hebt op een ontslagvergoeding, maar ook niet op een WW-uitkering bijvoorbeeld. Wanneer het jouw eigen keuze is om te stoppen met je werk, dan hoeft je werkgever je niet te compenseren voor het ontslag.
Dit geldt ook wanneer jouw werkgever je een gelijkwaardig contract aanbiedt voordat jouw tijdelijke contract verloopt of jou aanbiedt om je contract te verlengen. Ga je hier niet op in, dan kies je er zelf voor om het dienstverband niet voort te zetten en verlies je jouw recht op een ontslagvergoeding.
Je hebt wel recht op een ontslagvergoeding wanneer je ontslag neemt wegens ernstig verwijtbaar handelen of ernstig verwijtbare nalatigheid van je werkgever. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat er pesterijen plaatsvinden op de werkvloer, dat er geen loon is uitbetaald of dat de boel escaleert tussen werknemer en werkgever.
Er zijn 5 meest voorkomende soorten van ernstig verwijtbaar handelen zijn:
- Treiterij
- Ernstige schending re-integratie verplichtingen
- Geen loonbetaling
- De werkgever escaleert de boel en stuurt hard aan op ontslag
- De werkgever spant zich onvoldoende in om de werkrelatie te verbeteren na een eerdere gerechtelijke procedure tussen partijen
Je kan dan de kantonrechter vragen of hij je arbeidscontract wil ontbinden. Je moet hiervoor wel een dossier opbouwen en met goede bewijzen komen. Je moet goede redenen verzamelen als je er een ontslagvergoeding uit wilt slepen of je recht op een WW-uitkering wilt behouden.
Ben jij ontslagen vanwege ernstig verwijtbaar handelen van je werkgever? Vraag dan meteen je ontslagvergoeding aan.
Ontslag met wederzijds goedvinden
Ontslag met wederzijds goedvinden houdt in dat je na overleg met je werkgever samen besluit het dienstverband te beëindigen. Het kan zo zijn dat je het werk echt niet leuk meer vindt, maar je geen ontslag kan nemen omdat je recht op een WW-uitkering dan vervalt. Je vraagt dan je werkgever om mee te werken aan een ontslag met wederzijds goedvinden. Officieel heb je hierdoor geen recht op een ontslagvergoeding, omdat je zelf instemt met het ontslag. Maar waarom zou jij instemmen met je ontslag als je geen recht hebt op een ontslagvergoeding?
In de meeste gevallen krijg je alsnog een ontslagvergoeding. Omdat jullie beiden instemmen met het ontslag, wordt er vaak een ontslagvergoeding afgesproken. De voorwaarden, waaronder de ontslagvergoeding moeten in een schriftelijke overeenkomst vastgelegd worden. Jullie zetten alle afspraken netjes in het contract, dit wordt ook wel de vaststellingsovereenkomst genoemd. Let bij het opstellen van de overeenkomst op de volgende punten:
- Ontslagvoorwaarden moeten schriftelijk vastgelegd worden.
- Initiatief komt van de werkgever, zodat je het recht op een WW-uitkering behoud.
- Ontslag moet financiële compensatie kennen (ontslagvergoeding).
- De werkgever moet de gevolgen van ontslag goed aan jou uitleggen.
- Controleer het contract goed.
- Je hebt wettelijk minstens 14 dagen bedenktijd bij ontslag.
- Jij en je werkgever moeten zich allebei aan het opzegtermijn houden.
Onderhandelen over de ontslagvergoeding
Wist je dat je mag onderhandelen over je ontslagvergoeding? Je ontslagvergoeding is een derde van je bruto maandloon, maal het aantal maanden dat je bij het bedrijf werkt. Dit is het bedrag waar je wettelijk recht op hebt. Toch kan je onderhandelen over de vergoeding, zeker wanneer je ontslag met wederzijds goedvinden krijgt. Meestal doet jouw werkgever een aanbod en gaan ze er al vanuit dat jij met een tegenbod komt. Ga dus nooit meteen akkoord.
Ontslag gekregen?
Heb jij zelf geen ontslag genomen bij je werkgever, maar ben je ontslagen? Dan heb je bijna altijd recht op een ontslagvergoeding. Wij helpen je graag met je claimen van je ontslagvergoeding en geven jou waar je recht op hebt!
Weet je het niet zeker of je recht hebt? Kijk dan eens op de pagina Mijn rechten.
Ontslagvergoeding of transitievergoeding?
Ontslagvergoeding betekent eigenlijk iets anders dan de wettelijke term transitievergoeding. Toch gebruiken wij deze term veel, zodat voor meer mensen duidelijk is waar we het over hebben. Meer weten?
Alweer anderhalf jaar hebben we te maken met de WAS en de daarbij behorende transitievergoeding. Met de invoering in 2020 heeft deze ontslagvergoeding zijn intrede gemaakt. Toch blijkt keer op keer dat mensen deze regels erg lastig vinden en niet erg snappen. Veel werknemers waarvan de baan stopt, vergeten deze vergoeding bij hun vorige werkgever […]
Ik wil mijn ontslagvergoeding
Wij geven jou waar je recht op hebt!
Kom jij in aanmerking voor een ontslagvergoeding? Dien dan hier je verzoek bij ons in en wij gaan meteen aan de slag!