Ontslagvergoeding bij ontslag met tijdelijk contract
October 27, 2020
Anders dan vroeger het geval was, is een tijdelijk contract tegenwoordig heel normaal. Zeker wanneer je bij een nieuwe werkgever binnenkomt, is de kans groot dat je een tijdelijk contract krijgt aangeboden. Ook bij een ontslag met een tijdelijk contract heb je recht op een ontslagvergoeding. Dit werkt wel anders dan bij een vast contract. Hier lees je wat er precies anders is voor een ontslagvergoeding bij een tijdelijk contract.
What is severance pay?
Een ontslagvergoeding, officieel transition compensation, is het bedrag dat een werkgever bij ontslag aan de werknemer moet betalen. Deze vergoeding compenseert het ontslag, voor jou als werknemer, voor het verliezen van je baan en moet het makkelijker maken voor jou om een nieuwe baan te vinden.
Als je zelf ontslag neemt of met wederzijds goedvinden ontslagen wordt, kom je niet in aanmerking voor een ontslagvergoeding. Ook werknemers onder de achttien krijgen bij ontslag geen vergoeding.
Wat is een tijdelijk contract?
Sinds de (vorige) crisis is het aantal tijdelijke contracten hard toegenomen en dat zal voorlopig ook wel zo blijven. Een tijdelijk contract betekent meer zekerheid voor de werkgever, maar des te minder voor de werknemer. We spreken van een tijdelijk contract als er in het contract een einddatum is opgenomen. Is die er niet, dan is het een vast contract.
Zoals gezegd krijgen veel nieuwe werknemers een tijdelijk contract voorgeschoteld. De werkgever ziet je op die manier voor langere tijd aan het werk en weet tegen het eind van het contract wat voor vlees hij in de kuip heeft. Voor de werknemer is het een kans om te bewijzen dat hij een verlenging of vast contract verdient, maar ook om ervaring op te doen en te zien of het werk wel bevalt. De duur van een tijdelijk contract kan verschillen. Sommige duren niet langer dan een paar weken. Andere duren enkele maanden, een half jaar of langer, tot maximaal drie jaar.
Voor bepaalde soorten werk is het ook gebruikelijk om een tijdelijk contract aan te gaan. Als je bijvoorbeeld wordt aangenomen voor een project, zal het contract normaal gesproken duren tot het project is afgerond. Dit geldt ook voor seizoenswerk. Ook als je in dienst komt om een vaste werknemer te vervangen, bijvoorbeeld vanwege ziekte of zwangerschap, ga je een contract aan tot wanneer die persoon weer aan de slag kan.
Voor alle tijdelijke contracten geldt hetzelfde: als de werkgever er niets aan verandert, loopt de samenwerking af op de afgesproken datum. Heb je een contract van zes maanden of langer? Dan moet je werkgever een maand voor de einddatum aangeven of hij je contract verlengt of niet. Dit wordt de aanzegplicht genoemd. Doet je werkgever dat niet, dan heb je recht op een vergoeding ter hoogte van maximaal één maandsalaris.
Zowel jouw werkgever als jijzelf kan een tijdelijk contract niet zomaar tussentijds opzeggen. Dit kan tijdens de proeftijd of als je hier van tevoren afspraken over hebt gemaakt in je contract. Wel kan je met je werkgever afspreken het contract te beëindigen, maar alleen jullie het hier allebei over eens zijn.
De ketenregeling
Een tijdelijk contract kan dus verlengd worden, maar dat kan niet oneindig doorgaan. Hier zijn regels aan verbonden, de ketenregeling. Deze zijn in het leven geroepen om jou als werknemer te beschermen. Vanaf 1 januari 2020 zijn deze veranderd.
Je werkgever kan het tijdelijk contract twee keer verlengen. Na een derde contractverlenging moet je automatisch een vast contract krijgen. Dit geldt ook als je langer dan drie jaar voor dezelfde werkgever werkt.
Als je als uitzendkracht bent begonnen bij je werkgever en daar vervolgens rechtstreeks in dienst bent gekomen, gelden gewoon dezelfde regels. Als er langer dan een half jaar tussen de tijdelijke contracten zit, is de ketenregeling niet van toepassing. Ook contracten van voor je achttiende verjaardag, of in het kader van de beroepsbegeleidende leerweg vanuit het mbo, tellen niet mee voor de ketenregeling. Invalkrachten in het onderwijs of acteurs komen helemaal niet in aanmerking voor de ketenregeling.
Voor seizoenswerkers gelden andere regels. Houd hier dus goed rekening mee. Als je seizoenswerk doet, mag er maximaal slechts drie maanden tussen jouw contracten zitten. Let er wel op dat dit ook zo in de cao staat.
In alle gevallen is het belangrijk dat er in de cao geen andere afspraken staan. Wat in de cao staat afgesproken, gaat altijd voor contractafspraken. Het arbeidsrecht staat op zijn beurt boven de cao, maar hierin staat wel wanneer de cao leidend is.
Ontslagvergoeding bij een tijdelijk contract
Wanneer je tijdelijke contract niet wordt verlengd, kom je in aanmerking voor een ontslagvergoeding. Voor de wet wordt dit ook gezien als ontslag.
De hoogte van de ontslagvergoeding is afhankelijk van hoe lang je bij je werkgever hebt gewerkt. Op basis van het aantal maanden dat je hebt gewerkt en je maandsalaris, wordt berekend hoeveel geld je zou moeten ontvangen van je (voormalige) werkgever.
Bij vaste en tijdelijke contracten wordt dezelfde berekening gebruikt om tot de ontslagvergoeding te komen. Voor elk jaar in dienst wordt een derde van het bruto maandsalaris vergoed. Als je dus vijf jaar voor een werkgever hebt gewerkt, met een bruto maandsalaris van drieduizend euro, ontvang je 5 x € 1000 = € 5000.
De maanden die je in dienst bent geweest, worden natuurlijk ook meegenomen in de berekening. Om dat te doen, deel je een derde van het bruto maandsalaris door twaalf. Dat bedrag vermenigvuldig je met het aantal gewerkte maanden.
Heb je meerdere tijdelijke contracten bij dezelfde werkgever gehad? Dan krijg je voor de totale contractduur een ontslagvergoeding. Eventuele tussenpozen daargelaten, reken je de duur van de contracten dus bij elkaar op. Bedenk wel dat er tussen elk contract niet meer dan zes maanden mag zitten. Is dat wel zo, dan telt die niet mee voor de totale contractduur. Let hier dus goed op.
Stel, je werkt zes maanden voor je werkgever. Drie maanden later krijg je een nieuw tijdelijk contract van één jaar. Pas tien maanden later begin je aan je derde tijdelijke contract van een jaar. Voor je ontslagvergoeding telt dan alleen je derde contract, want de tijd na je tweede contract is langer dan zes maanden. Voor het eerste en tweede contract krijg je dan geen ontslagvergoeding. De ontslagvergoeding die je krijgt is dus op basis van het jaar werk van het derde contract.
Tijdelijk contract geëindigd?
Had jij een tijdelijk contract bij een werkgever en is dat contract niet verlengd? Dan is de kans groot dat je recht hebt op een ontslagvergoeding. Wij helpen je graag bij het claimen van je ontslagvergoeding. Ook als je nog vragen hebt over je situatie en waar je recht op hebt.
We often use the term severance pay instead of the official term transition payment. This is because people will understand it more easily that way. Want to know more?
Alweer anderhalf jaar hebben we te maken met de WAS en de daarbij behorende transitievergoeding. Met de invoering in 2020 heeft deze ontslagvergoeding zijn intrede gemaakt. Toch blijkt keer op keer dat mensen deze regels erg lastig vinden en niet erg snappen. Veel werknemers waarvan de baan stopt, vergeten deze vergoeding bij hun vorige werkgever […]
I want my severance pay
We give you what you are entitled to!
Are you eligible for a severance pay? Please submit your request here and we will get to work immediately!