Werktijdverkorting aanvragen vanwege het coronavirus
März 18, 2020
Het coronavirus grijpt om zich heen. De overheid heeft nu harde maatregelen genomen om nieuwe besmettingen tegen te gaan. Nederland gaat praktisch op slot en veel werk ligt stil. Dit betekent wel dat de economie een forse klap krijgt.
De kans is groot dat ook jij nu thuis zit vanwege het coronavirus. Sommige mensen kunnen vanuit huis blijven werken, maar voor veel anderen geldt dat niet. Deze bizarre nieuwe situatie roept natuurlijk veel vragen op. Hoe moet dat met mijn salaris als ik niet of minder werk? Wat kan ik nu doen als werknemer? En wat kan mijn werkgever doen om mij te helpen?
Een antwoord hierop is werktijdverkorting. Maar wat is dat, en hoe gaat dat in zijn werk? Wij leggen je hier alles uit wat je moet weten, zodat jij je hopelijk geen zorgen hoeft te maken over de toekomst.
Wat is werktijdverkorting?
Update 20/03/2020: werktijdverkorting wordt Noodmaatregel Overbrugging voor werkbehoud (NOW)
Het kabinet heeft vanwege de coronacrisis de werktijdverkorting stopgezet. De werktijdverkorting was niet opgewassen tegen de grote hoeveelheid aanvragen. Een nieuwe regeling, de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud, oftewel NOW, vervangt de werktijdverkorting.
De definitieve details van de NOW zijn nog niet duidelijk, maar de hoofdlijnen al wel. De Rijksoverheid heeft deze inmiddels bekendgemaakt. Je leest hier wat er allemaal verandert en wat voor invloed dit heeft op je lopende werktijdverkorting.
Wat is werktijdverkorting?
Je zal er vast weleens van hebben gehoord, maar wat houdt werktijdverkorting nu precies in? Werktijdverkorting is ooit door de overheid in het leven geroepen als vangnet wanneer er niet of minder gewerkt kan worden. Dan gaat het wel om bijzondere omstandigheden, zoals een zware storm, een brand, of zoals nu een gevaarlijk en besmettelijk virus.
Om werktijdverkorting te krijgen, moet jouw werkgever hiervoor eerst een vergunning aanvragen bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Die vergunning moet jouw werkgever daarna meteen doorgegeven aan het UWV. Als dat allemaal goed gaat, mag jij als werknemer minder gaan werken.
Maar minder werk betekent normaal gesproken natuurlijk ook minder salaris. Voor de uren die je minder werkt, krijgt je werkgever een compensatie. Die kan daarmee jouw salaris blijven betalen.
De overheid zal tijdens de coronacrisis tot 90 procent (normaal 75) van jouw salaris voor zijn rekening nemen.
De vergunning wordt voor maximaal 3 maanden afgegeven. Is de situatie tegen die tijd niet beter en kan je nog steeds niet normaal werken? Dan kan jouw werkgever een verlenging van de vergunning aanvragen. Het ministerie gaat vervolgens bekijken of de situatie inderdaad niet verbeterd is en zal dan de verlenging toekennen.
Wanneer kom je in aanmerking voor werktijdverkorting?
Bedenk goed dat niet iedereen recht heeft op werktijdverkorting, ook tijdens de coronacrisis. Jouw werkgever mag werktijdverkorting aanvragen als er zeker 20 procent minder omzet is. Met een vast of tijdelijk contract heb je altijd recht op werktijdverkorting. Jouw werkgever is dan verplicht jouw loon door te betalen, ook als er geen of minder werk is. Dus ook als seizoenswerker kom je dan in aanmerking voor werktijdverkorting.
Flexwerkers, zoals oproepkrachten en werknemers met een nul-urencontract, hebben normaal geen recht op werktijdverkorting. Door de nieuwe coronamaatregelen is dit tijdelijk anders. Kan jij in dienst blijven als oproepkracht of met een nul-urencontract? Dan heb ook jij recht op werktijdverkorting.
Andere steunmaatregelen vanwege het coronavirus
Ook aan zzp’ers, een groep die geen werktijdverkorting kan krijgen, is steun beloofd. Het inkomen van deze zelfstandigen zonder personeel wordt in ieder geval de komende drie maanden aangevuld tot het sociaal minimum. Dit is het bedrag dat je minimaal nodig hebt om van te leven. De hoogte daarvan verschilt per persoon. Hierdoor kunnen zzp’ers ook rondkomen zonder of met minder werk.
De komende drie maanden hoeven bedrijven geen belasting te betalen. Ook geld lenen bij de bank wordt makkelijker gemaakt. Hiermee wil de overheid bedrijven beschermen tegen de crisis, zodat jouw baan niet in gevaar komt.
Voor bedrijven in onder andere de horeca, de reisbranche en de cultuursector, komt er bovendien een speciaal noodloket. Omdat hier het coronavirus de grootste impact heeft, kunnen bedrijven hier direct 4000 euro krijgen.
Wat betekent werktijdverkorting voor jou?
Voor jou als werknemer verandert er eigenlijk niet veel bij werktijdverkorting. Je werkt natuurlijk minder, maar je salaris blijft hetzelfde. Ook blijf je gewoon net als daarvoor pensioen opbouwen.
Word je ziek tijdens werktijdverkorting? Dan loopt de werktijdverkorting inclusief WW-uitkering de eerste dertien weken gewoon door. Daarna kom je in de ziektewet. Let erop dat jouw werkgever je wel ziekmeldt bij het UWV.
Mocht je vakantieplannen hebben tijdens werktijdverkorting, dan krijg je tijdens je vakantie net zoals normaal doorbetaald. Houd er wel rekening mee dat reizen in de huidige omstandigheden wordt afgeraden en in veel gevallen onmogelijk is. Uitstel van je vakantie is dan misschien een beter idee.
Het kan gebeuren dat je tijdens of na werktijdverkorting ontslagen wordt. Je kan de WW-uitkering dan door laten lopen, zolang je ontslag niet langer dan 6 maanden na werktijdverkorting was. Doordat je eerder minder of niet werkte tijdens werktijdverkorting, kan het zijn dat de duur van je WW-uitkering korter wordt.
Ontslagen als gevolg van het coronavirus?
Heb jij je baan verloren door het coronavirus? Of ken jij iemand die dit is overkomen? Wij helpen je graag. In veel gevallen heb je namelijk recht op een ontslagvergoeding. Wij leggen je uit hoe het zit voor jouw situatie en helpen je graag bij het claimen van je ontslagvergoeding.
Ich will meine Entschädigung
Wir geben Ihnen das, worauf Sie Anspruch haben!
Haben Sie Anspruch auf eine Entschädigung? Bitte senden Sie uns Ihre Anfrage und wir werden sofort an die Arbeit gehen! Wir werden uns sofort an die Arbeit machen.