Wanneer heb je recht op een ontslagvergoeding?
Mai 27, 2020
Wanneer je je baan verliest, is er de ontslagvergoeding. Dit is bedoeld als verzachting van de klap voor jouw dagelijks leven als je plotseling geen inkomen meer hebt. Maar je kunt niet in alle gevallen aanspraak maken op een ontslagvergoeding. Hier lees je wat een ontslagvergoeding precies is en wanneer je er recht op hebt.
Wat is een ontslagvergoeding?
Een ontslagvergoeding, heet eigenlijk transitievergoeding, en is het bedrag dat je ontvangt als je je baan verliest. Jouw werkgever moet dit bedrag aan je uitkeren. Het maakt daarbij niet uit of je een vast of tijdelijk contract had.
Het geld dat je krijgt, is bedoeld om je te helpen tijdelijk rond te komen zonder vast inkomen. Maar je kunt de ontslagvergoeding ook inzetten voor een opleiding die je kansen op een baan vergroot. Hoeveel je krijgt, hangt af van hoe lang je voor de werkgever werkte en de hoogte van je salaris. Normaal gesproken krijg je een derde van je maandsalaris voor elk jaar dat je in dienst was.
Een ontslagvergoeding ontvang je echter niet automatisch. Werkgevers laten het vaak na om hun werknemer een ontslagvergoeding te geven, ook al zijn ze dat wel verplicht te doen. Daarom is het belangrijk te weten waar je recht op hebt en hoe je dat claimt bij je werkgever. Wij kunnen je daarbij helpen.
Ontslagvergoeding of transitievergoeding?
Officieel heet de ontslagvergoeding waar wij het over hebben een transitievergoeding, maar dit wordt in de volksmond vaak ontslagvergoeding genoemd. Transitievergoeding wordt vooral in juridische documenten gebruikt.
Omdat wij het zo makkelijk mogelijk willen houden en we willen dat iedereen onze teksten begrijpt hebben wij het over ontslagvergoeding. Dan snapt iedereen meteen waar het over gaat.
Wat is het verschil tussen ontslagvergoeding en transitievergoeding?
We hebben het dus vaak over een ontslagvergoeding als we een transitievergoeding bedoelen. Maar wat is dan precies het verschil?
In de meeste gevallen gaat het om een transitievergoeding. Dit is namelijk het wettelijk vastgelegde bedrag waar je aanspraak op kunt maken bij verlies van je baan.
Alleen bij ontslag met wederzijds goedvinden kan het zijn dat je een ontslagvergoeding krijgt. Een ontslagvergoeding is officieel het bedrag dat jouw werkgever je aanbiedt bij de onderhandelingen over je ontslag. Over de hoogte hiervan kan je nog onderhandelen. Daarom valt de ontslagvergoeding vaak hoger uit dan de transitievergoeding.
Je kunt de transitievergoeding dus zien als het wettelijk vastgelegde ‘basisbedrag’ waar je mogelijk recht op hebt bij ontslag. De ontslagvergoeding is een aanvullend bedrag dat hier bovenop kan komen bij ontslagonderhandelingen.
Geen recht op ontslagvergoeding
Er is een aantal gevallen waarbij je hoe dan ook geen recht hebt op ontslagvergoeding. Houd hier dus goed rekening mee als je je ontslagvergoeding wilt claimen.
Ontslag door eigen gedrag
Als jouw gedrag direct heeft geleid tot jouw ontslag, kan je niet rekenen op een ontslagvergoeding. Het moet hier dan wel gaan om ernstig verwijtbaar gedrag, waarvoor je op staande voet kan worden ontslagen. Ook na vergrijpen als diefstal, fraude of verduistering is je kans op een ontslagvergoeding nihil.
Ontslag bij bereiken AOW-leeftijd
Wanneer je de AOW-leeftijd hebt bereikt, mag jouw werkgever je contract opzeggen. In dat geval kan je geen aanspraak maken op een ontslagvergoeding. Daarentegen krijg je wel een AOW-uitkering met eventueel een aanvullend pensioen van je werkgever.
Ontslag bij faillissement
Als je werkgever failliet gaat, uitstel van betaling heeft of in de schuldsanering zit, heb je geen recht op een ontslagvergoeding. Nadat je contract is opgezegd als gevolg hiervan, wordt je salaris doorbetaald door het UWV voor de duur van de opzegtermijn. Dat is maximaal zes weken. Ook achterstallig loon, vakantiegeld, vakantiedagen en pensioenpremies van voor de opzegging krijg je door het UWV uitbetaald.
Bij ontslag om bedrijfseconomische redenen heb je wel recht op een ontslagvergoeding. Maar dit geldt niet als er in de cao al een vergoeding is afgesproken voor zulke gevallen.
Werknemers onder de achttien
Ben je nog geen 18 jaar bij je ontslag en werkte je gemiddeld minder dan 12 uur per week? Dan heb je geen recht op een ontslagvergoeding.
Recht op ontslagvergoeding in proeftijd
Bijna elke nieuwe baan begint met een proeftijd. Dit is eigenlijk een soort testperiode. Als het jou, of je werkgever, niet bevalt, kan de samenwerking gemakkelijk worden gestopt.
Je kan daarom tijdens je proeftijd direct, dus zonder opzegtermijn, worden ontslagen door je werkgever. Andersom geldt dat ook, dus je kan zonder opzegtermijn ontslag nemen.
Dit maakt wel uit voor je recht op een ontslagvergoeding. Als je wordt ontslagen in je proeftijd heb je bijna altijd recht op een ontslagvergoeding en een WW-uitkering. Maar heb je het ontslag aan je eigen gedrag te danken, bijvoorbeeld door steeds te laat te komen? Dan is het maar de vraag of je een ontslagvergoeding krijgt.
Als je zelf ontslag neemt in je proeftijd, heb je normaal gesproken geen recht op een ontslagvergoeding. Alleen bij ernstig verwijtbaar handelen van je werkgever, zoals pesten op de werkvloer, kan je recht hebben op een ontslagvergoeding.
Bedenk wel dat je niet hoeft te rekenen op een erg hoge vergoeding, omdat je nog niet zo lang in dienst was. Lees hier meer over de hoogte van je ontslagvergoeding.
Je proeftijd mag niet langer dan een maand duren als je een tijdelijk contract tussen de zes maanden en twee jaar hebt. Bij een vast contract of een tijdelijk contract van meer dan twee jaar is dat maximaal twee maanden. Heb je een contract van minder dan zes maanden? Dan mag je werkgever geen proeftijd met je afspreken.
Recht op ontslagvergoeding bij een tijdelijk contract
Veel werknemers hebben een tijdelijk contract. Hierbij staat in het contract tot welke datum je in dienst bent. Vóór die datum kan je werkgever het contract verlengen.
Als jouw tijdelijk contract afloopt, heb je recht op een ontslagvergoeding. Het is misschien wat verwarrend, maar dit wordt ook gezien als ontslag. De duur van je contract maakt hierbij niet uit. Dat speelt alleen een rol bij de hoogte van de vergoeding.
Ketenregeling
Je tijdelijk contract kan dus verlengd worden door je werkgever, maar dat kan maar een paar keer. Bij de derde contractverlenging, of meer dan drie jaar tijdelijke contracten bij dezelfde werkgever, krijg je automatisch een vast contract.
Hier zijn wel uitzonderingen op, bijvoorbeeld als er meer dan zes maanden tussen twee contracten zit, je nog geen 18 jaar bent, of in je cao andere afspraken gelden.
Recht op ontslagvergoeding bij een nul-urencontract
Met een nul-urencontract heb je geen vast aantal uren en werk je op oproepbasis. Maar ook als oproepkracht heb je in de meeste gevallen gewoon recht op een ontslagvergoeding. Een nul-urencontract is in de regel altijd een tijdelijk contract. Daarom geldt hiervoor hetzelfde als voor alle tijdelijke contracten: bij afloop van het contract heb je recht op een ontslagvergoeding.
Je hebt met een nul-urencontract geen recht op een ontslagvergoeding als je zelf ontslag neemt of ontslag krijgt met wederzijds goedvinden.
Dus ben jij bijvoorbeeld seizoenswerker en loopt je contract af? Vraag dan je ontslagvergoeding aan, want daar heb je gewoon recht op.
Recht op ontslagvergoeding bij zelf ontslag nemen
Het kan gebeuren dat je zelf ontslag neemt bij je werkgever, als je bijvoorbeeld niet tevreden bent met je werk of een nieuwe baan hebt gevonden. Dan heb je bijna nooit recht op een ontslagvergoeding, of op een WW-uitkering. Omdat je er zelf voor kiest om je baan op te geven, hoeft je werkgever je niet te compenseren.
Maar ook als je niet ingaat op een gelijkwaardige contractaanbieding van je werkgever, heb je geen recht op een ontslagvergoeding. Dit kan bijvoorbeeld een nieuw contract zijn tegen minimaal dezelfde voorwaarden wanneer je tijdelijk contract afloopt, of een verlenging van je tijdelijke contract.
Er is een aantal uitzonderingen, waarbij je wel recht hebt op ontslagvergoeding als je ontslag neemt. Hiervoor moet de fout liggen bij je werkgever en is jouw keuze om ontslag te nemen begrijpelijk. Het gaat dan om ernstig verwijtbaar handelen of ernstig verwijtbare nalatigheid, denk aan aanhoudend pestgedrag op het werk of niet uitbetalen van je loon.
Dit zijn de vijf meest voorkomende gevallen van ernstig verwijtbaar handelen:
- Pesten
- Ernstige schending re-integratieverplichtingen
- Geen uitbetaling loon
- De werkgever escaleert en stuurt aan op ontslag
- De werkgever zet zich onvoldoende in voor een verbetering van de werkrelatie na een eerdere gerechtelijke procedure tussen partijen
Als er dus sprake is van ernstig verwijtbaar handelen, moet de kantonrechter eraan te pas komen. Hij kan in dat geval je contract ontbinden, maar dan moet je wel een sterke zaak hebben. Dit betekent dat je een dossier opbouwt en bewijzen kan tonen voor je beschuldigingen. Alleen als je de kantonrechter hiermee kan overtuigen van je gelijk, is het mogelijk dat je een ontslagvergoeding en eventueel een WW-uitkering krijgt.
Heb jij dus ontslag genomen, maar deed je dat vanwege ernstig verwijtbaar handelen van je werkgever? Vraag dan snel je ontslagvergoeding aan.
Recht op ontslagvergoeding bij ontslag met wederzijds goedvinden
Het kan zijn dat je het met je werkgever eens bent over de ontbinding van je contract en ontslag met wederzijds goedvinden krijgt. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als je het werk echt niet meer ziet zitten en je werkgever je hierin tegemoet wil komen.
Eigenlijk heb je dan geen recht op een ontslagvergoeding of een WW-uitkering, omdat je je werkgever zelf het verzoek doet tot ontslag. Maar in de praktijk heb je dat vaak wel. Daarvoor onderhandel je met je werkgever over de voorwaarden.
Alle afspraken die je met je werkgever maakt over je ontslag, zet je netjes op papier, in een vaststellingsovereenkomst. Hier valt dus ook je afspraak over een ontslagvergoeding onder. Houd wel goed rekening met de volgende punten:
- Je werkgever neemt het initiatief, zodat je je recht op een WW-uitkering behoudt.
- Je werkgever moet je uitleggen wat de gevolgen van het ontslag voor jou zijn.
- Er moet financiële compensatie zijn voor het ontslag, dus een ontslagvergoeding.
- De ontslagvoorwaarden moeten schriftelijk vastgelegd worden.
- Volgens de wet heb je minstens 14 dagen bedenktijd bij ontslag.
- Zowel jij als je werkgever moet zich aan de opzegtermijn houden.
- Controleer de overeenkomst altijd goed.
Zorg dus bij de onderhandelingen over je ontslag dat zwart op wit staat dat je een ontslagvergoeding krijgt. En let erop dat de hoogte daarvan aansluit bij het werk dat je hebt gedaan en je loon.
Onderhandelen over de hoogte van je ontslagvergoeding
De hoogte van een ontslagvergoeding is wettelijk vastgelegd. Daarom mag je hiervoor altijd uitgaan van een derde van je bruto maandsalaris, maal het aantal maanden dat je in dienst bent geweest. Je leest er meer over in deze blogpost. Maar je kunt ook met je werkgever onderhandelen over de hoogte van de ontslagvergoeding. Dit is zeker zo bij ontslag met wederzijds goedvinden, maar het kan eigenlijk altijd.
Je werkgever zal je normaal gesproken een eerste voorstel doen. Dan is het aan jou om met een tegenbod te komen. Dat is namelijk ook waar je werkgever vaak op rekent. Wees dus niet bang om voor een hogere ontslagvergoeding te gaan, als je denkt dat je daar recht op hebt.
Heb jij recht op ontslagvergoeding?
Ben je ontslagen en denk je recht te hebben op een ontslagvergoeding? Dan wordt het tijd om te claimen waar je recht op hebt!
Wij staan klaar om je hierbij te helpen. Maar ook als je nog vragen hebt over ontslagvergoedingen of niet helemaal zeker weet waar je recht op hebt, kan je bij ons terecht.
Ontslagvergoeding of transitievergoeding?
Ontslagvergoeding betekent eigenlijk iets anders dan de wettelijke term transitievergoeding. Toch gebruiken wij deze term veel, zodat voor meer mensen duidelijk is waar we het over hebben. Meer weten?
Alweer anderhalf jaar hebben we te maken met de WAS en de daarbij behorende transitievergoeding. Met de invoering in 2020 heeft deze ontslagvergoeding zijn intrede gemaakt. Toch blijkt keer op keer dat mensen deze regels erg lastig vinden en niet erg snappen. Veel werknemers waarvan de baan stopt, vergeten deze vergoeding bij hun vorige werkgever […]
Ich will meine Entschädigung
Wir geben Ihnen das, worauf Sie Anspruch haben!
Haben Sie Anspruch auf eine Entschädigung? Bitte senden Sie uns Ihre Anfrage und wir werden sofort an die Arbeit gehen! Wir werden uns sofort an die Arbeit machen.